Lemvigbanen

plus

Lemvigbanen – Barsk, vestjysk landskab set fra en togkupe

Lemvigbanen transporterer passagerer og gods mellem Vemb, Lemvig og Thyborøn og kaldes derfor også VLTJ (Vemb-Lemvig-Thyborøn-Jernbane). Udsigten fra toget giver et fredfyldt overblik over det barske, vestjyske landskab.

plus

En jernbane med historie

Lemvigbanen blev grundlagt i 1879 og udvidet med stykket fra Lemvig til Thyborøn i 1899. Gennem årene har Lemvigbanen ikke altid stået forrest i køen, når jernbane og togsæt skulle fornyes, men skærene er blevet klaret med klassisk vestjysk stædighed. 1. januar 2008 blev VLTJ slået sammen med Odderbanen under navnet Midtjyske Jernbaner. Siden september 2016 har Odderbanens infrastruktur været en del af Aarhus Letbane, og dermed har VLTJ mistet sin østjyske søster.

Et must på en tur med VLTJ er det uanseelige trinbræt med det pompøse navn Victoria Street Station. Trinbrættet ligger i nærheden af Viktoriavej, som i lighed med mange af de andre veje i området er opkaldt efter forliste skibe.

plus

Fordele ved Lemvigbanen

  • Smuk udsigt til det barske, vestjyske landskab
  • Hurtig og sikker transport mellem de vestjyske byer
  • En historisk jernbanestrækning, der har overlevet trods alle odds
  • Se Victoria Street Station i Vejlby
  • Vær en del af Tørfisks kultsang VLTJ i virkeligheden

Kælenavn og hyldestsang

Lemvigbanen er en så fasttømret del af livet i de byer og det landskab, toget kører igennem, at den har opnået, at få digtet en hyldestsang til sin ære. I 1985 skrev det vestjyske folkemusikband Tørfisk således kultsangen VLTJ, hvor togtur og landskab hyldes i herlige vestjyske vendinger.

Det skal dog også nævnes, at visse onde tunger i jernbanekredse mener, VLTJ burde stå for Væmmelig Lang Trist Jernbane.